Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Tuzemák už do koláčov či drinkov nepridáte

Európska komisia vydala nariadenie, ktoré obmedzuje použitie "rumového éteru" v potravinárstve. Zmena sa dotýka i zariadení spoločného stravovania. 

Rumový éter (pyrolignínový destilát) bol doteraz bežne používanou arómou používanou do cukroviniek, zmrzlín, pekárenských výrobkov či liehovín. Od 23.4.2018 je jeho použitie pre obsah genotoxických látok zakázané. Na prechodnú dobu do roku 2023 je možné ho používať pri výrobe liehovín Tuzemák a Tuzemský. 

Použitie Tuzemáku a Tuzemského na výrobu potravín je zakázané. Ak ho vo vašich prevádzkach používate, je potrebné receptúry zmeniť a jeho použitie eliminovať, ak ste tak ešte neurobili.

Informáciu z Úradu verejného zdravotníctva SR nájdete tu. 

Hlavný hyginik SR Ján Mikas uvádza: Budú prijaté ďalšie opatrenia na kontrolu dodržiavania uvedeného nariadenia zo strany výrobcov liehovín a potravín v Slovenskej republike, vrátane prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania pri príprave pokrmov a cukrárskych výrobkov. Tiež je potrebné  informovanie verejnosti, že táto tradičná liehovina s označením „tuzemský“ a „tuzemak“  nie je vhodná na varenie a pečenie v domácnostiach, napr. v prípade pokrmov, zákuskov  pre deti.

Celú informáciu UVZ k používaniu rumového éteru nájdete tu. 

 

 

waiter-1497281

 

 

Aké výhody prináša duálne vzdelávanie a o čo vlastne ide? 

  

Prečítajte si viac. 

 

Radi Vám poradíme osobne.