Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Pre členov

Nesúhlasíme s poslaneckým návrhom na zvýšenie a zavedenie nových príplatkov

Od mája sledujeme vývoj návrhov tzv. sociálnych balíkov, ktoré boli ohlásené viacerými politickými stranami. Prvé opatrenie, ktoré už má konkrétny návrh, je zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, za prácu počas štátnych sviatkov a zavedenie nových príplatkov za prácu počas soboty a nedele.

Spracovali sme dopady zavedenia týchto opatrení na podmienky viacerých našich členov atu sú fakty, ktoré vyplynuli z prepočtov:

O problémoch v hotelovom biznise v Hospodárskych novinách

Pred a počas Jesenného stretnutia hotelierov a HORECA konferencie 2017 v Jasnej sme v spolupráci s naším partnerom Vydavateľstvom MAFRA prezentovali v troch zásadných materiáloch, ktoré vyšli v denníku Hospodárske noviny problémy, ktoré sa nás najviac týkajú: nedostatok pracovníkov, kvalita a bezpečnosť potravín a názory na zdieľanú ekonomiku v hotelovom segmente.

Ponúkate donášku jedál z reštaurácie alebo jedlo so sebou? Pozor na účtovanie poplatkov za obaly!

V súvislosti s otázkami súvisiacimi s účtovaním obalov na jedlo sme pre Vás pripravili krátky prehľad.

Túto problematiku a povinnosti z toho vyplývajúce upravuje Zákon č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa v paragrafe 17, ktorý znie:

Žiadosť o poskytnutie informácie k podnetu na výkon dohľadu

Ani po 7 mesiacoch od podania podnetu na preverenie plnenia povinnosti organizácií kolektívnej správy nám Ministerstvo kultúry SR neposkytlo informáciu o tom, ako podnet dopadol, podali sme v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám online žiadosť.