Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

TS: Ak hotelom a reštauráciám pri reštarte nepomôže štát, prepúšťanie bude pokračovať

Bratislava, 20. 5. 2020

AHRS pred pár dňami uskutočnila prieskum o využití vládnej pomoci medzi svojimi členmi. Výsledky sme prezentovali na dnešnej tlačovej besede.

Tlačová informácia 20. 5. 2020, Bratislava

Podniky v hotelierstve a gastronómii  nemôžu dostatočne využívať nástroje pomoci zo strany štátu, ako to ukázal aktuálny prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií (AHRS). Súčasnú pomoc si časť zamestnávateľov v gastronómii a hotelierstve nedokáže vôbec uplatniť pre nesplnenie podmienok, či udržanie počtu pracovníkov. Hlavným dôvodom ďalších problémov sú stále platné reštrikcie, kvôli čomu klesá dopyt a tým aj tržby, čo bude znamenať nové kolo prepúšťaní. Mimoriadne dôležitá je pre prevádzky v cestovnom ruchu, osobitne hotely a reštaurácie, pomoc v období po otvorení svojich prevádzok, na tzv. reštart.

Na základe aktuálneho prieskumu v čase od 12. do 13. mája t.r., ktorý urobila AHRS medzi svojimi členmi je zrejmé, že za marec 20% podnikov v gastronómii a hotelierstve nevyužilo žiaden z nástrojov tzv. Prvej pomoci. Z tých, čo tak urobili, nemalo podpísanú dohodu s príslušným úradom práce až 33% zamestnávateľov a podnikov. Prieskumu sa zúčastnilo 122 opýtaných. Zamestnávatelia, ktorí nepožiadali v marci o žiadnu formu pomoci uvádzajú ako hlavné dôvody to, že nespĺňajú podmienky stanovené pre čerpanie a záväzok udržania pracovných miest. V čase od zatvorenia resp. obmedzenia činnosti prevádzok v gastronómii a hotelierstve, však takmer 60% zamestnávateľov pristúpilo k znižovaniu stavu zamestnancov v trvalom pracovnom vzťahu. Ide najmä o pracovné pozície kuchár, čašník, chyžná, recepčná. Práve títo pracovníci tvorili najväčšiu časť prepustených a zároveň tieto pozície patria k najpočetnejším v hotelierstve a gastronómii.

Zatiaľ 40% z opýtaných zamestnávateľov doteraz neprepúšťalo, no viac ako polovica z nich to zvažuje v ďalšom období. Hlavnými dôvodmi pre znižovanie počtu zamestnancov je výrazný pokles dopytu a tržieb v období po otvorení prevádzky a ako ďalšiu skutočnosť na prepúšťanie uvádzajú súčasné nastavenie foriem pomoci, ktoré nie sú dostatočné pre udržanie zamestnanosti. Viac ako tretina z tých, ktorí ešte zamestnanosť vo svojich zariadeniach udržali však deklaruje, že už nedokážu udržať podnikanie a prepúšťať určite budú.

Viac ako polovica respondentov z prieskumu tiež uviedla, že zatiaľ nevyužila žiaden z ďalších nástrojov pomoci pre podnikateľov, akými sú odklad splátok úverov, získanie preklenovacieho úveru alebo produkt Podnikateľ 2020 SZRB. Pričom až 55% tých podnikateľov, ktorí sa rozhodli využiť tieto nástroje, v čase prieskumu nemalo ešte uzatvorenú dohodu s finančnou inštitúciou, čo poukazuje na zdĺhavosť pri vybavovaní týchto úverov.

Prieskum jednoznačne ukázal aj to, že zamestnávatelia a podnikatelia v gastronómii a hotelierstve očakávajú v najbližších mesiacoch výrazný pokles dopytu zo strany zákazníkov o ich služby, ktorý je spôsobený stále platnými reštrikciami a obmedzeniami. Tie výrazne obmedzujú záujem hostí o služby, ktoré sú hlavným motívom pre návštevu hotela či reštaurácie.

Napriek postupnému uvoľňovaniu reštrikcií takmer 83% podnikov očakáva v mesiaci máj medziročný pokles tržieb o viac ako 80%, v  júni 75% podnikov predpokladá pokles o viac ako 60%, v mesiaci júl 73% podnikov očakáva pokles tržieb o viac ako 40% a v mesiaci august, ktorí predstavuje najlepší mesiac z hľadiska tržieb v cestovnom ruchu 64% podnikov stále očakáva medziročný pokles tržieb o viac ako 40%. Po letných mesiacoch očakávajú hotely a reštaurácie znova zhoršenie a vyšší prepad tržieb.

Pritom 70% hotelierov a majiteľov reštaurácií odhaduje, že neudrží svoje podnikanie bez aktívnej pomoci štátu aj po znovuotvorení prevádzok.

Z existujúcich nástrojov pomoci štátu navrhujú:

-         predlženie nástrojov prvej pomoci štátu zamestnávateľom aj na jún a ďalšie mesiace,

-         zrušenie odvodov zamestnávateľa (sociálne odvody) aj na ďalšie mesiace, v súčasnosti je to len za apríl.

Pre reštart svojho podnikania požadujú prijatie ďalších opatrení, akými sú:

-         podpora domáceho cestovného ruchu prostredníctvom rekreačných poukazov,

-         zníženie sadzieb DPH na stravovacie služby,

-         podnikatelia v gastronómii a hotelierstve považujú otváranie hraníc za dôležitú pomoc pre ich podnikanie.

 

PRESS KONTAKT: Marek Habuľák, generálny manažér AHRS, E: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., M: +421 911 262 177 

Tlačová správa na stiahnutie

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...