Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Hotelieri odštartovali ROADSHOW po Slovensku – diskutovali o kľúčových témach pre HORECA sektor

Aktuálna situácia na Ukrajine a možnosti zefektívnenia a rozšírenia pomoci ubytovacích zariadení utečencom v spolupráci so štátom, akútny nedostatok zamestnancov či možné dôsledky vojnového konfliktu na HORECA sektor – to sú len niektoré z tém, o ktorých dnes spoločne diskutovali zamestnávatelia, združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Podujatím vo Vysokých Tatrách odštartovali aj tento rok svoju tradičnú ROADSHOW. V rámci štvrtého ročníka už v najbližších týždňoch precestujú celú krajinu – s profesionálmi z praxe a odborníkmi budú spoločne diskutovať o kľúčových témach a špecifických problémoch HORECA sektora v jednotlivých regiónoch Slovenska.

(V Bratislave, 15.3.2022)

V súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine spolupracujú hotelieri, združení v AHRS, s iniciatívou „Kto pomôže Ukrajine“ i s ministerstvom dopravy. Jednotlivé ubytovacie zariadenia, zaregistrované v štátnom systéme, už týždne poskytujú pomoc s krátkodobým i dlhodobým ubytovaním utečencov, a to i napriek tomu, že presný spôsob financovania zatiaľ stále nie je známy. Vláda síce avizovala prípravu legislatívnych usmernení k poskytovaniu pomoci utečencom, tzv. Lex Ukrajina, avšak finálnu podobu zákona zatiaľ nepredstavila. „Majitelia ubytovacích zariadení pomáhajú na vlastné náklady. Dlhodobo však táto situácia udržateľná nie je, najmä v súvislosti s rastúcim počtom utečencov, ktorí žiadajú o dlhodobé ubytovanie. Systémové riešenie v podobe príspevku na ubytovanie a stravu pritom ešte stále nie je schválené,“ upozornil prezident AHRS, Marek Harbuľák.

Jednou z kľúčových tém bol aj akútny nedostatok zamestnancov v slovenskom gastre, hotelierstve a cestovnom ruchu, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu a nevyhnutná potreba zjednodušenia legislatívy v oblasti sezónneho zamestnávania. „Stopercentné výpadky tržieb a masívne prepúšťanie – pandémia a s ňou súvisiaca neistota spôsobila obrovský odliv zamestnancov zo sektoru HORECA, pričom ani mierne zlepšenie epidemickej situácie neobnovilo dôveru pracovníkov a ich obavy o stabilitu zamestnania v týchto oblastiach pretrvávajú,“ vysvetlil Marek Harbuľák. Situácii podľa neho nepomáha ani to, že počet absolventov stredných odborných škôl pre oblasti gastra, hotelierstva a cestovného ruchu je dlhodobo nedostačujúca. Práve z tohto dôvodu pripravujú slovenskí hotelieri v najbližšom období ešte užšiu spoluprácu so strednými odbornými školami a študentmi v oblasti duálneho vzdelávania i špecifikáciu nových študijných odborov potrebných pre HORECA sektor. V oblasti zamestnávania majitelia ubytovacích zariadení diskutovali aj o možnostiach dočasného zamestnania ukrajinských obyvateľov. „Napriek tomu, že máme tisíce voľných pracovných miest a žiadostí o prácu zo strany odídencov z Ukrajiny pribúda, ich zamestnanie v praxi komplikuje spôsob získavania osvedčení o odbornej spôsobilosti. Práve osvedčenie je podľa platnej slovenskej legislatívy podmienkou pre ich zamestnanie. V tejto oblasti potrebujeme riešenie a zjednodušenie procesu zo strany štátu a Úradu verejného zdravotníctva,“ spresnil prezident AHRS.

Hotelieri diskutovali aj o negatívnych dopadoch stále pretrvávajúcej pandémie koronavírusu a (ne)činnosti štátu v oblasti pomoci pre HORECA sektor. Napriek tomu, že v tejto súvislosti ministerstvo financií predstavilo návrh na zníženie Dane z pridanej hodnoty (DPH) pre sektor gastra, hotelierstva a cestovného ruchu, podmienilo ho schválením celej navrhovanej daňovo-odvodovej reformy. Podrobnosti návrhu zákona, ako aj to, kedy bude predmetom schvaľovania, však nie sú ani po viac ako štyroch mesiacoch známe. „Napriek všetkému by štát nemal zabúdať na to, že HORECA sektor posledné dva roky zápasil o prežitie – pandémia je tu, žiaľ, stále s nami a výpadky tržieb jednotlivých prevádzok sú stále enormné. Okamžité zníženie DPH pre nás zostáva jednou z kľúčových požiadaviek. Znamenalo by efektívny stimul pre celé odvetvie bez výraznejšieho dopadu na verejné financie,“ uzatvára Marek Harbuľák.

-- Koniec  tlačovej správy—

 

Marek Harbuľák

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Tel.: +421 911 262 177

Komunikačné oddelenie

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Tel.: +421 902 633 820