Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Stanovisko Zväzu hotelov a reštaurácií SR k stravným lístkom

(10.4.2015) V súvislosti s témou stravných lístkov a informáciami zverejnenými k tejto téme v médiách vo vzťahu k Zväzu hotelov a reštaurácií SR, zväz vydáva toto stanovisko:

Zväz hotelov a reštaurácií SR sa zaoberal otázkami súvisiacimi s vydávaním, realizáciou a spätným odkupovaním stravných lístkov.  Viacerí členovia ZHR SR poukazujú na zvyšovanie provízií za spätné odkúpenie týchto stravných lístkov ich emitentmi. V snahe rokovať o primeranej výške provízie pre brandžu za spätné odkúpenie sa emitenti odvolávajú na obchodné vzťahy a podpísané zmluvy.

Podnikanie v pohostinských zariadeniach je zavalené neprimeranou administratívou, vydávanou takmer všetkými rezortmi. Je regulované vysokým počtom zákonov, nariadení, vyhlášok a v neposlednom rade vysokým daňovým zaťažením. Každé opatrenie plynúce z platných zákonov a vyhlášok prináša zvýšenie nákladov, čo sa prejavuje nízkou, takmer nulovou ziskovosťou v tomto odvetví. Príčinou nie je zlyhanie podnikateľov, ale nesprávne nastavenie podmienok na podnikanie.

Z predajnej ceny ktoréhokoľvek jedla, alebo nápoja odvádza podnikateľ takmer 30 % do Štátneho rozpočtu vo forme kompenzovanej dane z pridanej hodnoty a odvodov do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Práve toto je dôvod na odmietanie rastu provízie i poplatkov akéhokoľvek druhu.

Výšku provízie za spätné odkúpenie stravných lístkov ich emitentmi považuje Zväz hotelov a reštaurácií SR za vysokú a neprimeranú, vzhľadom na to, že povinnosť zabezpečiť teplé jedlo pre zamestnávateľov vyplýva zo Zákonníka práce za cenu, ktorá je zákonnými úpravami stanovená veľmi nízko.

Zdroj: ZHR SR

Kontakt pre médiá: Mgr. Marek Harbuľák, generálny sekretár ZHR SR
tel/fax: 02 58 233 386 ,mobil: 0911 262 177
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. , www.zhrsr.sk

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...