TS: Hotely a reštaurácie majú kritický nedostatok pracovníkov

\| Vytlačiť \|

(17.10.2016) Hotely a reštaurácie majú kritický nedostatok pracovníkov

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku sa stáva čoraz väčšou prekážkou rozvoja zamestnanosti a zvyšovania konkurencieschopnosti Slovenska v stredoeurópskom priestore. Najvypuklejší  je v segmente hotelov, reštaurácií a v cestovnom ruchu a trvá už zhruba dva roky. Podľa expertov sa situácia zhoršuje, čo je veľmi problematické v čase, keď cestovný ruch na Slovensku naberá na sile a doslova láme rekordy. Najnovšie štatistiky hovoria jednoznačne:  V prvom polroku navštívilo Slovensko 2,3 milióna návštevníkov, čo  je oproti rovnakému obdobiu  v roku 2015 viac o 18,9 %. Za sedem mesiacov to už bolo 2,8 milióna dovolenkárov, čo je nárast až o 19,7%. Od januára do júla 2016 tu zahraniční i domáci klienti spali 8 miliónov nocí.

Napriek vysokej miere nezamestnanosti u nás  je stále ťažšie nájsť  vhodných uchádzačov o zamestnanie. Veľmi zlú situáciu v tejto oblasti potvrdil aj prieskum, ktorý medzi  ubytovacími a reštauračnými zariadeniami zorganizoval Zväz hotelov a reštaurácií ZHR SR v júli a v auguste tohto roku.  Jeho cieľom bolo kvantifikovanie potreby pracovníkov v ubytovacích a stravovacích zariadeniach na Slovensku na najbližších 12 mesiacov. Súčasne respondenti odpovedali i na to, či sú otvorení importu pracovnej sily zo zahraničia, najmä z tretích krajín.

Do prieskumu sa zapojilo 81 zariadení, pričom takmer všetky, až 97% z nich, má problém s obsadením voľných pracovných miest a 86% z nich pracovné miesta ponúka. Najčastejšie ide o pozíciu čašník, záujem zamestnať nových čašníkov má až 76% z nich, len o málo menej  kuchárov  73% a voľné sú pozície chyžná 37%. Neobsadené sú tiež miesta recepčných, ale aj nekvalifikovaných pomocných síl hoteloch, penziónoch, reštauráciách, ... Dôvodom je nedostatok vhodných uchádzačov o zamestnanie a nezáujem o prácu, na čom sa zhodujú členovia ZHR SR. Vysoké nároky na zamestnanca sú až na treťom mieste. Je však pravda, že miesto kuchára a čašníka, kde je nutná kvalifikácia, sa obsadzuje najhoršie.

Hotely a reštaurácie sa nachádzajú v  zložitej situácii, ktorú do veľkej miery niektorí kvalifikovaní pracovníci zneužívajú. Pravdepodobne aj preto je až v 83% ubytovacích a stravovacích zariadení ochotné zamestnať aj pracovníka zo zahraničia. A to na všetky pozície, ktoré im najviac chýbajú: kuchár, čašník, chyžná, recepčný.  Tento akútny stav sa pravdepodobne v najbližšom období prehĺbi.  Zvyšuje sa totiž  záujem klientov o terajšie ubytovacie a stravovacie zariadenia, čiže potreba vytvárať nové pracovné miesta.  Členovia zväzu na otázku, či v najbližšom období  12 mesiacov predpokladajú ich prevádzky zamestnať ďalších pracovníkov,  sa až 46% odpovedalo, že chce vytvoriť nové pracovné miesta . Znovu na tie pozície, o ktoré je najväčšia núdza. Až 75% opýtaných nemá problém práve na tieto novovytvorené pozície zamestnať aj sily z tretích krajín.

Čo je ZHR SR?

Zväz hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám, zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.

Tlačová správa na stiahnutie PDF. 

Kontakt pre médiá:       

logo

Mgr. Marek Harbuľák, generálny sekretár ZHR SR

Tel./fax: 02 58 233 386, mobil: 0911 262 177

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., www.zhrsr.sk

\| Vytlačiť \|