TS: Zväz hotelov a reštaurácií SR dosiahol zmenu vyhlášky: Od dnešného dňa môže byť tatársky biftek oficiálne na jedálnom lístku
- Kategória: Pre médiá
(1.6.2017) Novela vyhlášky, ktorá upravuje predaj tepelne neupraveného mäsa, začína platiť presne od dnešného dňa, od 1. júna 2017. Znamená to oficiálny návrat tatárskeho bifteku na jedálny lístok hotelov a reštaurácií.
Ide o veľký úspech profesijného Zväzu hotelov a reštaurácií SR smerom ku klientom, ktorí sa tejto mäsovej pochúťky dožadovali. „Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania a podarilo sa nám to vďaka výbornej súčinnosti štátnych orgánov i nás, ako zástupcov branže,“ uviedol generálny manažér ZHR SR Marek Harbuľák.
Už vlani, v polovici decembra, sa na podnet zväzu konalo stretnutie zástupcov Zväzu hotelov a reštaurácií SR, Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolu s pracovníkmi Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR, k možnosti prípravy „tataráku“ v stravovacích prevádzkach. Spoločne potom riešili ustanovenia návrhu novely vyhlášky č. 533/2007, ktorá mala umožniť predaj tatárskeho bifteku. „Teší nás, že novela vyhlášky je v platnosti už od júna, čo znamená, že počas letnej turistickej sezóny môžeme domácim i zahraničným klientom ponúknuť túto obľúbenú pochúťku“, uviedol M. Harbuľák.
ZHR SR iniciovalo zmenu vyhlášky nielen kvôli tomu, aby sa vyriešila dovtedy zakázaná príprava tataráku. Novelou vyhláškou sa zmenili aj podmienky a predaj steakov, či metóda sous vide, prijali sa ďalšie zmeny v lehotách na uskladnenie hotových polotovarov, či pokrmov. Zväz hotelov a reštaurácii tieto podnety od svojich členov registroval a spracoval ich pri príprave novely.
Podľa M. Harbuľáka je teraz potrebné, aby sa profesionáli oboznámili s podmienkami, za akých je podľa novely možné tatarák ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania. Zväz hotelov a reštaurácií v tejto súvislosti pripravuje niekoľko seminárov po celom Slovensku, aby oboznámil prevádzky spoločného stravovania s novinkami vyhlášky.
Mgr. Marek Harbuľák, generálny manažér ZHR SR
Tlačová správa na stiahnutie (.pdf)
Čo je ZHR SR?
Zväz hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám, zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.
Kontakt pre médiá:
Tel./fax: 02 58 233 386
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., www.zhrsr.sk