Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Pre médiá

TS: Energetická a inflačná kríza: HoReCa volá po efektívnej pomoci štátu, varuje, že hrozí masívne zatváranie hotelov a reštaurácií

Medziročné náklady na energie stúpli väčšine ubytovacích zariadení a gastro prevádzok už počas leta  viac ako dvojnásobne – vyplýva to z prieskumu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Tá upozorňuje, že energetická a inflačná kríza môže byť čoskoro „konečnou“ pre množstvo prevádzok a vyzýva preto vládu, aby čo najskôr predstavila súbor podporných opatrení, ktoré zmiernia výrazné náklady podnikov, v krízových časoch pomôžu s udržaním zamestnanosti a minimalizujú tak negatívne dopady na podniky i domácnosti.

TS: Napriek zdražovaniu sa dovolenka doma stále oplatí – Slováci môžu rádovo ušetriť stovky eur

Inflačná kríza neobchádza ani sektor HoReCa. Výrazné zdražovanie energií, potravín i ďalších vstupov spôsobuje, že zamestnávatelia sú nútení rastúce náklady pomaly ale iste premietať i do konečných cien tovarov a služieb. Hotelieri a majitelia gastro prevádzok združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) však upozorňujú, že dovolenka na Slovensku sa i napriek tomu stále oplatí -  včasné rezervácie, výhodné balíky služieb a uplatnenie rekreačných poukazov môžu domácnostiam v praxi ušetriť stovky eur.

TS: Pandémia a digitalizácia menia zaužívané návyky turistov: priame a online rezervácie sú na vzostupe

Návštevníci začali počas pandémie intenzívnejšie komunikovať s ubytovacími zariadeniami – po takmer desiatich rokoch výraznejšie stúpol počet priamych rezervácií v hoteloch. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie organizácie HOTREC, ktorá skúmala pandemické zmeny rezervačných návykov hostí. Do renomovanej štúdie sa aktívne zapojili aj slovenskí hotelieri združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

TS: Sektor HoReCa aj toto leto zachraňujú brigádnici – čo prinesie zákon o sezónnom zamestnávaní a komu vlastne pomôže?

Tesne pred začatím tohtoročnej letnej dovolenkovej sezóny slovenským hotelierom a majiteľom gastro prevádzok chýbalo viac ako 10 000 zamestnancov. Najvyťaženejšia časť roka v cestovnom ruchu tak opäť stojí a padá na tom či ubytovacie zariadenia nájdu dostatok brigádnikov. Parlament pritom len pred niekoľkými týždňami schválil novelu Zákonníka práce, ktorá by mala sezónne zamestnávanie zjednodušiť a zatraktívniť. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) jej prijatie víta, avšak upozorňuje, že toto leto je v praxi nepoužiteľná.

TS: HORECA už viac nehorekuje – segment gastra a hotelierstva je pripravený na postcovidovú dobu a výzvy budúcnosti

V dňoch 17.-18. apríla sa uskutočnilo jarné stretnutie hotelierov, združených v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Zamestnávatelia z oblastí gastra a hotelierstva spoločne zhodnotili svoju činnosť v uplynulom období, a tiež vytýčili nové priority segmentu v tomto roku. Spoločne s predstaviteľmi štátu, samospráv, partnerských organizácií a s odborníkmi z praxe diskutovali o aktuálnych výzvach, ktorým aktuálne čelí svet HORECA, ako i o konkrétnych opatreniach, ktoré zabezpečia jeho rýchlejší reštart.

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...