Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Stanovisko: Dvanásty deň vojnového konfliktu na Ukrajine: pomáha každý, kto môže, jasný plán vlády však stále chýba

Od vypuknutia vojnového konfliktu prišlo cez hraničné priechody na územie Slovenska už viac ako stotisíc ľudí. Do pomoci ukrajinským obyvateľom sa zapojilo prakticky celé Slovensko – výnimkou nie sú ani hotelieri združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Tí uvoľnili už viac než tisícpäťsto lôžok vo svojich zariadeniach práve tým, ktorí prišli na Slovensko hľadať útočisko. Majitelia ubytovacích zariadení sú pripravení pomáhať aj naďalej – vládu však vyzývajú k súčinnosti, žiadajú o koordináciu a jasný plán.

(V Bratislave, 7.3.2022)

Už niekoľko dní zažívajú slovenské hraničné priechody výrazné nápory. Ukrajinu už pre obavy o svoj život opustilo viac ako jeden a pol milióna obyvateľov – väčšina z nich pritom smeruje najmä do okolitých štátov ako sú Česko, Poľsko a Slovensko. Do výzvy o pomoc utečencom sa okamžite zapojili stovky ľudí – charitatívne organizácie a dobrovoľníci poskytujú nepretržitú pomoc na hraniciach, za niekoľko dní tiež vytvorili a spustili iniciatívu „Kto pomôže Slovensku“. Masívnu podporu a solidaritu s utečencami prejavil aj tretí sektor – slovenské podniky pomáhajú finančne, zabezpečujú dodávky potravín, hygienických potrieb, oblečenia či liekov a ďalších potrebných materiálov, ďalšie zase poskytujú pomoc s prepravou utečencov a ďalšími službami. Slovenskí hotelieri a zamestnávatelia v gastrosektore, združení v AHRS poskytujú predovšetkým hmotnú pomoc a ubytovacie kapacity. „Na situáciu sme zareagovali prakticky ihneď – celkovo sme doposiaľ vyčlenili približne tisíc päťsto lôžok, na dennej báze komunikujeme s organizátormi iniciatívy a stav kapacít aktualizujeme. V tomto smere však akútne chýba zastrešenie a koordinácia celého procesu ubytovania zo strany štátu. Oficiálne a jednotné call centrum s databázou a aktualizovanými údajmi o kapacitách a ich dostupnosti, ktoré by okamžite vedelo zabezpečovať ubytovanie aj pre väčšie skupiny ľudí a vo všetkých ubytovacích zariadeniach – či už ide o hotely, penzióny alebo ubytovne samospráv, by celý proces jednoznačne zefektívnilo a urýchlilo,“ vysvetľuje prezident AHRS, Marek Harbuľák.

Odborníci predpokladajú, že ľudí na hraniciach bude pribúdať – pokračovanie a ďalšia eskalácia konfliktu môže podľa odhadov OSN z Ukrajiny celkovo vyhnať až štyri milióny ľudí. Asociácia upozorňuje, že je potrebné sa na tento scenár čo najskôr pripraviť. „Hotely a penzióny pomáhajú a chcú pomáhať aj naďalej, bez ohľadu na to či im s tým štát pomôže. Zatiaľ poskytujeme predovšetkým krátkodobé ubytovanie či prenocovanie – väčšina ľudí totiž pokračovala v ceste za svojimi príbuznými do zahraničia. Vo väčšom počte však budú už čoskoro prichádzať aj ľudia, ktorí budú potrebovať dlhodobé ubytovanie, keďže nebudú mať kam a za kým ísť. Bez zásadnej súčinnosti a koordinácie so štátom bude náročné túto situáciu zvládnuť,“ zdôrazňuje.

Prezident AHRS, Marek Harbuľák zároveň uisťuje, že hotely a penzióny sú schopné svoje ubytovacie kapacity, v prípade potreby, navýšiť, avšak potrebujú jasnú informáciu od štátu ako chce k tejto situácii z dlhodobejšieho hľadiska pristupovať: „Rozumieme, že na túto situáciu nebol pripravený nikto, avšak aj po takmer dvoch týždňoch vojnového konfliktu nemáme stále jasné inštrukcie a mnoho nezodpovedaných otázok. Aj keď minister financií predstavil svoj zámer poskytnúť určité formy kompenzácií, žiadna legislatívna úprava, ktorá by to umožňovala, nebola do dnešného dňa schválená.“

Sektor HORECA je podľa jeho slov pripravený poskytnúť prácu tým, ktorí o ňu požiadajú. Hotely a reštaurácie podľa neho už niekoľko žiadostí o prácu evidujú, problémom však je, že ľudia so sebou vo väčšine prípadov nemajú potrebné doklady, ktoré vyžadujú slovenské kontrolné orgány, napríklad pre prácu a manipuláciu s potravinami a pokrmami. Ide predovšetkým o získanie certifikátu o odbornej spôsobilosti, bez ktorého sa ľudia v slovenskom gastre a hotelierstve jednoducho zamestnať nemôžu. „Ľudia, ktorí prichádzajú, majú záujem sa o seba postarať, avšak požiadavky slovenských úradov, sú v tejto situácii príliš komplikované a predovšetkým zdĺhavé. Považujeme za nevyhnutné rozšíriť kapacity kurzov v jednotlivých regiónoch, a taktiež upraviť a zjednodušiť proces získavania potrebných osvedčení, a to s ohľadom na jazykovú bariéru,“ uzatvára Marek Harbuľák.

Naďalej platí, že majitelia hotelov, penziónov či gastro prevádzok, ktorí chcú poskytnúť ubytovanie, stravu alebo inú formu pomoci, môžu AHRS kontaktovať prostredníctvom e-mailu na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..

-- Koniec  tlačovej správy—

   

Marek Harbuľák

Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Tel.: +421 911 262 177

Komunikačné oddelenie

Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Tel.: +421 902 633 820